Legendele perlelor


Legendele perlelor





De mii de ani, perla este cea mai aristocratica si cea mai veche piatra pretioasa.
Perlele au fost considerate cele mai feminine si fermecatoare pietre pretioase, singurele create de un organism viu.

Primul fragment dintr-o perla se afla expus la muzeul Luvru, si a fost descoperit in sarcofagul unei printese persane.

In Egipt perla era nelipsita din podoabele faraonilor, simbol al feminitatii si fertilitatii.Perla era consacrata pe atunci zeitei Isis.
Frumoasa regina Cleopatra avea doua perle de o frumosete rara. Intr-o zi, in urma unui pariu prin care trebuia sa demonstreze ca e capabila sa cheltuiasca zece miloane de sersteti pentru un singur banchet, ea a dizolvat una dintre pele in vinul pe care l-a baut in cinstea lui Marc Antoniu. Perla valora cinci milioane de sersteti, iar perechea ei urma sa aiba aceeasi soarta daca regina nu ar fi fost oprita de Lucius Plancus care l-a declarat pe Marc Antoniu infrant in acest pariu. Perla salvata a impodobit mai tarziu statuia zeitei Venus din Panteon

Grecii erau convinşi că o perlă se formează când un fulger atinge marea.Perla a fost consacrata zeitei dragostei, Afrodita-Astarte-Venus. In Atena antica, tinerii obisnuiau sa poarte o perla in urechea dreapta, iar doamnele tinere si fetele in ambele urechi.


În Roma antică perlele sunt considerate lacrimi îngheţate ale zeilor, asociate mitologic cu zeiţa Venus,fiind considerate cel mai important simbol al bogãtiei, indicator al statutului. O perla celebra, unica prin frumusetea sa magnifica si care avea o valoare estimativa de sase milioane de sersteti, este aceea pe care Iulius Cezar i-a oferit-o in semn de iubire Serviliei, mama lui Brutus. In epoca romana multe imparatese, matroane si concubine detineau splendide bijuterii din perle. Obiceiul de a purta o perla mare in ureche s-a raspandit atat de mult in epoca imperiala incat toate prostituatele isi etalau aceasta bijuterie. Atunci, pentru a se distinge, matroanele din inalta societate au inceput sa poarte cercei incrustati cu doua sau trei perle in forma de para, care erau simbolul respectului si al nobilitatii. Lollia Paulina, sotia lui Caligula, purta un colier si o bratara din perle de o somptuozitate rara, create din perle si din pietre pretioase verzi si albastre si valorau peste patruzeci de milioane de sersteti.

În India o femeie care se căsătorea pentru prima dată primea cadou un şirag sau o mână de perle.Legendele spun ca zeitatea Krischna era prima care ar fi scos perlele din adancurile Oceanului pentru a-si impodobi fiica in ziua nuntii.

Chinezii credeau despre perle că sunt lacrimi de sirenă, considerandu-le simboluri ale bogatiei si intelepciunii

In Israel , Solomon, inteleptul suveran regele regilor si regele magicienilor, considera perla ca fiind simbolul puritatii si ii admira cu fascinatie reflexele suave si stralucirile discrete. Perle de o frumusete inestimabila impodobeau fruntea celui mai intelept dintre regi si a reginei din Saba. Solomon a strans in onoarea sotiei sale preferate, Balkis, cel mai frumoase nestemate si perle, iar flotele sale ii aduceau cantitati uriase de astfel de pietre pretioase din minunatul tinut Ofir.
Nabucodonosor, puternicul suveran al Babilonului precum si Sennacherib, stapanul Asiriei, au purtat diademe incrustate cu perle.

Musulmanii considerau perla simbolul umilintei si al credintei in divinitatea suprema. Legendele povestesc cum intr-o zi, o mica picatura de ploaie a cazut in mare. Coplesita de spectacolul fascinant al cantitatii impresionante de apa oceanica, picatura isi compara micimea, cu adanca umilinta si modestie, in fata imensitatii spatiului marin. Iar Allah cel atotputernic, miscat de aceste sentimente pure, decise ca acesta mica picatura de ploaie sa alunece in cochilia unei scoici pentru a se transforma intr-o perla de o neasemuita frumusete.


In Romania, ele simbolizeaza modestie si puritate, iar, incepand din Evul Mediu au inceput sa fie purtate de catre mirese – ca podoabe pentru par, pentru rochii sau pentru buchetul de nunta.

Baronesa Staff scria: „Perla va fi simbolul blanzilor resemnati....al iubirilor permise si al tandretii. Iubirea unei femei pentru colierul sau de perle este diferita de cea pentru diamantele sale...iar perla iubeste pe cea care o poarta la sanul ei.”

Comentarii