Diverse tipuri de perle

Perlele sunt singurele pietre pretioase create de catre un organism viu.





Perlele naturale se formeaza prin depunerea mai multor straturi de nacru in decursul anilor (aprox 3-10 ani).Formarea unei perle începe în momentul în care o impuritate pătrunde în interiorul unei moluște (scoică, melc, nautil). Scoica, ca sa poata neutraliza corpul intrus, va începe depunerea de straturi succesive de sidef în jurul acestuia.Fiecare perla are caracteristicele ei, foarte rar se intalnesc doua exact la fel. Perlele sunt de diferite dimensiuni, forme, culori (ex: alb, alb-galbui, alb-roz, alb-portocaliu, alb-mov, galben, gri, albastru-gri, negru-verzui, negru). Astazi, perlele naturale sunt aproape imposibil de gasit.

Perlele de cultura se formeaza prin  acelasi proces precum cele naturale, singura diferenta fiind data de faptul ca materia straina este introdusa in molusca pe cale artificiala, de catre om. Inventatorul acestui procedeu este Kokichi Mikimoto, el a fost primul care a reusit sa conduca pe o perioada de 3 ani procesul pe care l-a patentat sub numele de „cultivare”.Cele doua tipuri de perle sunt atat de asemanatoare incat metoda cea mai exacta de diferentiere se bazeaza pe tehnici cu raze X care scaneaza nucleul.


Cele mai importante criterii de diferentiere a perlelor sunt habitatul in care s-au format (in apa dulce sau in apa sarata) si felul in care s-au dezvoltat ele. Perlele de apa sarata provin de la stridiile si midiile din oceane, mari si golfuri. De obicei, sunt de calitate superioara si mai scumpe decat perlele de apa dulce. Acestea din urma se gasesc in molustele din rauri, lacuri si iazuri. Sunt, in generale, mai neregulate si au forme mai variate decat cele de apa sarata. 


-Perlele de Mallorca - sunt scoici pisate si prelucrate in in asa fel sa arate ca o perla. Ele sunt perfect rotunde si perfect sidefate, prezinta avantajul uniformitatii formei si luciului.

-Perlele Swarovski  cunoscute  sub numele de perle din cristal Swarovski  sunt o imitaţie de perle de o calitate deosebită care sunt create cu ajutorul unui cristal Swarovski în centru. Folosind cristale în locul sferelor din plastic se obţine o  imitaţie realistă, efectul de strălucire şi impresia de perfecţiune  fiind surprinzătoare.Se remarca prin luminozitate, gama de culori, greutate, duritate şi rezistenţă la zgârieturi. 
Deoarece fiecare perlă este creată cu ajutorul unei  mărgele de cristal Swarovski, este uşor să se atingă mărimea şi greutatea perfecta. Odată ce se selectează în mod corespunzător dimensiunea sferei de cristal, aceasta este acoperită cu mai multe straturi de sidef. Baza de cristal de la centru este factorul principal care stabileşte diferenţa calitativa dintre aceste imitaţii de perle si altele. 


-Perlele din plastic sunt confectionate prin depunerea succesiva pe o margea din sticla, a mai multor straturi de plastic  unul peste altul, pana se ajunge la marimea dorita, dupa care sfera este prelucrata pentru a ajunge la perfectiune. Acestea sunt foarte usoare si pot fi usor de deosebit de perlele adevarate.



-Perlele din sticla - sunt formate prin depunerea mai multor straturi de sticla peste un nucleu realizat tot din sticla si apoi prelucrate, sunt mai grele ca cele din plastic.


Comentarii